Kunstenaars Vereniging Flevoland

Natuurkunstpark 2021 Collin de Bruin

afbeelding van Achtergronden

Natuurkunstpark 21 – Collin de Bruin

Collin is een van de kunstenaars die voor beide locaties van Natuurkunstpark (Lelystad en Almere) een kijkkast vult. In Almere doet hij dat in samenwerking met Julia, een studente die woont in het Odeonpark, in Lelystad maakt hij een autonoom werk.

Het thema van Natuurpark is Signalen. De kunstenaars geven hun reactie op het tijdsbeeld van vandaag de dag. Dagelijks worden we geconfronteerd met indringende berichten op het gebied van klimaat, sociaal onrecht, ziektes, technologische dilemma’s en noem maar op. Zijn dat signalen van naderend onheil? Er zijn veel mensen die zeggen van wel en zeggen bezorgd te zijn. Tegelijk gaan ze gewoon door met kopen, autorijden en genieten, spreken uit dat ze er toch niks aan kunnen doen en maken ze zich ook eigenlijk geen zorgen voor de dag van morgen.

Collin liet zich voor locatie Lelystad inspireren door een figuur uit lang vervlogen tijden: godin Demeter.
Demeter was de zus van Zeus, Poseidon, Hades, Hera en Hestia.
Zij wordt beschouwd als godin van de aarde en in verband gebracht met alles wat met het leven en de menselijke beschaving in verband staat. We dachten dat ze alleen nog maar een rol speelde in gymnasiumboeken, maar we vergissen ons: ze treedt langzaam uit de schaduw.
Als we de aarde naar Filistijnen helpen, dan is het zij het die in het geweer komt.
Demeter gaat ons kussen, met haar zwarte mond.

De kus is een symbool dat hoort bij de liefde, maar de kus heeft ook een schaduwkant, zoals bij de kus van Judas, de kus van een Dementor (Harry Potter) en de kus van de dood. Bij dit werk krijgen beide kanten ruimte.

De aardse materialen die in de kast zijn gebruikt, komen uit het Natuurpark: het riet, de klei en de bijenwas.
Collin combineert graag de beeldende met de geschreven taal …en ook hier strijden beide kanten, de schaduw en het licht, om het hoogste woord.

haar kus
is dwingend in haar vurige bestaan
Uit de duisternis
ontwaakt een, Stille kracht
uit Kiemend zaad
groeit Leven
een wonder
heel puur en kwetsbaar
verborgen schoonheid


Reactie toevoegen

Powered by Access2.IT