Kunstenaars Vereniging Flevoland

Achtergronden 23 - Natuurkunstpark Peter Koelman

afbeelding van Achtergronden

Natuurkunstpark - Peter Koelman

Peter is een van de kunstenaars die voor Natuurkunstpark - Lelystad een kijkkast vult.
Het thema van Natuurpark is Signalen. De kunstenaars geven hun reactie op het tijdsbeeld van vandaag de dag. Dagelijks worden we geconfronteerd met indringende berichten op het gebied van ontdekkingen, sociale verschillen, gevaren, dierenleed, ethische dilemma’s en noem maar op. Zijn dat signalen van naderend onheil?

Wat het klimaat betreft staat Peter, die een carrière had in de wetenschap, aan de kant van de realisten. Geen paniek, verdedigt hij. We wonen en leven al een paar duizend jaar aan de rand van de zee en we leven daar nog steeds. Onze voorouders leefden met risico’s en kenden het gevaar van overstromingen en stormen. Al die eeuwen hebben mensen eigentijdse oplossingen gevonden voor de problemen. Waarom zouden we nu niet opnieuw een oplossing bedenken?
Het probleem is dat we veel slechter kunnen leven met risico’s dan onze voorouders.

Het klimaat en de krachten van de aarde zitten bovendien enorm ingewikkeld in elkaar. Peter ontkent niet dat het klimaat verandert, maar staat zeker niet aan de kant van de wetenschappers die het durven te verklaren. Tektonische platen, de dampkring, de hete kern van de aarde, de maan, de zonkracht, de oceanen, om een paar krachten noemen, er zijn zoveel factoren die mee bepalen hoe de aarde verandert. Mensen die durven te verklaren dat ze weten hoe dat allemaal komt, die moet je wantrouwen. Neem het voorbeeld van de Kaspische Zee. De geschiedenis laat zien dat deze soms in korte tijd droog kan vallen. Hoe het komt dat die droog valt om dan opeens een paar decennia later weer vol te stromen, daarover verschillen de wetenschappelijke inzichten. Blijkbaar is het antwoord niet zo helder, anders waren de wetenschappers het met elkaar eens.

Dát de aarde verandert, is duidelijk. En daar houden mensen niet zo van. Mensen zijn behoudend. Die willen houden wat ze hebben. En in hun fanatieke manier van het verdedigen van hun stellingen, vergeten ze de mogelijkheid dat ze ongelijk kunnen hebben. Wees redelijk, luister naar elkaar en respecteer elkaars ideeën, op die manier worden we beter. Door vast te houden aan het eigen gelijk, wordt de wereld slechter.

Reactie toevoegen

Powered by Access2.IT