Kunstenaars Vereniging Flevoland

Achtergronden 24 - Uitnodiging

afbeelding van Achtergronden

Natuurkunstpark SIGNALEN - Natuurpark Lelystad / Odeonpark

In 2005 organiseerden de kunstenaars van Kunstenaars Vereniging Flevoland voor het eerst een kunstroute door Natuurpark Lelystad. Op zondag 4 juli openen ze Natuurkunstpark voor de zeventiende keer. Veel Lelystedelingen kijken daar ieder jaar weer naar uit.
De kunstenaars reageren met kunstwerken op maatschappelijke bewegingen en ook dit jaar pakken ze breed uit, letterlijk en figuurlijk: er is een waaier van onderwerpen en stijlen, er is weer tekst en beeld én … de kunstenaars slaan een brug van Lelystad naar Almere. Naast een bijdrage vanuit de gemeente Lelystad kreeg KVF subsidie van Cultuurfonds Almere, zodat ze ook in Almere een deel van de kunstwerken kunnen laten zien. Ze hebben gekozen voor het Odeonpark, de plek waar nu gekleurde starterswoningen staan, maar waar bij vele Almeerders de herinnering aan Museum de Paviljoens nog levend is.

KVF kiest jaarlijks een thema met een maatschappelijk belang. Dit jaar is het thema Signalen. In totaal – in Lelystad en Almere – gaat het om vijftig kunstwerken van negenendertig verschillende kunstenaars: tien ruimtelijke werken en veertig kijkkasten, waarvan twintig in het Odeonpark.
Signalen. Waarom dit thema? Als je denkt aan grote gebeurtenissen in de geschiedenis, dan zijn er in de jaren ervoor signalen aan te wijzen die wezen op iets heftigs. Met de wijsheid achteraf kun je bijvoorbeeld stellen dat de Tweede Wereldoorlog in 1933 al aangekondigd werd, of zelfs eerder. De wijsheid vooraf hebben we natuurlijk nooit, maar zien en voelen we op dit moment signalen van iets dat staat te gebeuren? Op het gebied van klimaat, de techniek, medisch, sociaal vlak? Dat is de vraag die de kunstenaars zichzelf stellen. In Almere doen ze dat in samenwerking met woningbouwverenigingen Ymere en De Alliantie en bewoners van het Odeonpark, studenten en statushouders. De kunstenaars werden gekoppeld aan een bewoner. Ze gingen in gesprek over de tijd van nu; wat houdt ons bezig? Zijn we bang voor de toekomst, of maken we ons niet druk en zien we wel? De kunstenaars hebben allemaal een kistje gekregen van 50 x 50 x 25 cm. Vanzelfsprekend hebben ze de vrijheid gekregen om dat kistje op hun eigen manier te vullen.

Op zondag 4 juli is de opening in Natuurpark Lelystad (Vlotgrasweg 11). Er wordt om 14.00 uur verzameld bij het bezoekerscentrum en dan start de groep een gezamenlijke wandeling langs de werken, waarbij de kunstenaars vertellen. Een week later, op zondag 11 juli, 14.00 uur, is de opening in Odeonpark (Odeonstraat).
U bent van harte welkom!
Ook dit jaar worden er weer ansichtkaarten gemaakt van de ruimtelijke werken met het gedicht dat bij dat werk is gemaakt. Ook dat is inmiddels een traditie. Die ansichtkaarten zijn vanaf half juli gratis beschikbaar.

Afbeelding: 'wijs', van Ingrid Slaa

Reactie toevoegen

Powered by Access2.IT