Kunstenaars Flevoland

Achtergronden 26 - Details Natuurkunstpark

afbeelding van Achtergronden

Natuurkunstpark 26

Dit is de 26ste aflevering van Achtergronden, we zijn op de helft van het jaar. Tegelijk is dit de zondag van de opening van Natuurkunstpark, vanmiddag om 14.00 uur.

Er zijn verschillende manieren om naar kunst te kijken. De een blijft op een afstandje kijken en overziet graag het geheel. De ander komt dichterbij en heeft oog voor de details. De derde zoekt naar de betekenis van het werk, naar wat de kunstenaar bedoeld heeft. De vierde zoekt naar de betekenis die het werk voor haar of hem zelf heeft. De vijfde heeft interesse in de constructie. Ze zesde kijkt wel, maar is tegelijk in gesprek met iemand en ziet eigenlijk niks. De zevende wil graag de eigen emoties voelen en is daarnaar op zoek in een kunstwerk. De achtste snapt de kunstwerken meestal niet en vindt zichzelf vaak dom. De negende associeert graag en gebruikt daar de kunstwerken voor. De tiende raakt graag kunstwerken aan.
We hadden nog wel even door kunnen gaan met de elfde, twaalfde en ook de mensen kunnen benoemen die van alles een beetje hebben. Kunst is een ontdekkingstocht en je weet van te voren niet wat je vindt.

Bij deze aflevering van Achtergronden focussen we ons op de details. Vier foto's van details die je kunt tegenkomen als je vandaag naar Natuurpark Lelystad komt. We zeggen niet welk kunstwerken het zijn en ook niet wat ze betekenen, maar staan stil bij de kunstenaars die hun tijd en aandacht aan deze details hebben besteed. Je kunt het detail gewoon op je laten inwerken, meer niet. Je hoeft geen oordeel te hebben, je hoeft niet te zoeken naar wat je ervan vindt, niemand vraagt of je het mooi vindt of misschien lelijk – het is er.

Bij de tien ruimtelijke werken staan ook weer teksten. Het lezen van poëzie kun je ook op verschillende manieren doen. Je kunt proberen het geheel te begrijpen. Je kunt je laten mee stromen door het ritme, zonder dat je de betekenis wil begrijpen. Je kunt ook over de woorden heen kijken, lezen zonder dat er een woord bij je binnendringt. Je kunt ook in detail lezen en zoeken naar regels die je wilt onthouden. Deze regel zou er zo een kunnen zijn:
Trotseert het braaksel
van vooruitgang

Wellicht tot vanmiddag!Reactie toevoegen

Powered by Access2.IT