Kunstenaars Flevoland

Achtergronden 27 - Natuurkunstpark/Odeonpark - Ninette Koning

afbeelding van Achtergronden

Achtergronden 27 - Natuurkunstpark/Odeonpark - Ninette Koning

Dit is de 27ste aflevering van Achtergronden. Tegelijk is dit de tweede zondag van de opening van Natuurkunstpark! Vanmiddag om 14.00 uur openen we het Almeerse deel, de 20 kijkkasten in het Odeonpark
Het thema van deze editie van Natuurkunstpark/Odeonpark is Signalen.

Voor het Odeonpark werden kunstenaars werden gekoppeld aan een bewoner. Ze gingen in gesprek over de tijd van nu. Wat houdt ons bezig? Zijn we bang voor de toekomst, of maken we ons niet druk en zien we wel? De kunstenaars hebben allemaal een kistje gekregen van 50 x 50 x 25 cm. Vanzelfsprekend hebben ze de vrijheid gekregen om dat kistje op hun eigen manier te vullen.

Ninette werd gekoppeld aan Fleur.
"Het Odeonpark staat vol kleine wooneenheden. Het voelt als een dorpje. Via een bewoners-WhatsApp-groep zijn ze met elkaar verbonden. Door corona is de verbondenheid toegenomen: samen buitensporten, een kledingruilbeurs omdat je niet kan shoppen; als het regent wordt er via deze groep gewaarschuwd dat er ergens een auto met open raam staat, dat soort dingen.
Iedereen laat elkaar met rust, maar je weet dat er een back up is waar je op terug kan vallen. Je wordt als het ware ondersteund.
Dus eigenlijk heel positieve signalen!

De tak in dit kunstwerk wordt gedragen door de vele koperen draadjes. Koper geleidt energie, net als de bewoners van het Odeon park elkaar ‘dragen’ en verzorgen als dat nodig is.
Ze geven elkaar energie en zorg.

De aarde in het kunstwerk geeft aan dat door corona duidelijk gemaakt wordt dat wij niet goed omgaan met de aarde. Moeder Aarde staat ook voor het verzorgende, het dragende. De mogelijkheid tot groei en contact. Alles is met elkaar verbonden".

Ninette maakt schilderijen en ruimtelijke objecten. Haar schilderijen zijn feitelijk ook ruimtelijke objecten, want ze gebruikt daarin bijna altijd materiaal, zoals zand, klei, blaadjes, houtjes, soms ook geroest ijzer of stukjes plastic..
Voor deze kijkkast heeft ze o.a. aarde gebruikt, takjes en koperkleurige verf. Het is een geschilderd ruimtelijk object geworden.

Het ruimtelijk werk dat ze maakte voor Natuurpark Lelystad zou je familie van dit werk kunnen noemen. Ook daar heeft ze hoogglanzende koperkleurige verf gebruikt (koper faciliteert geleiding en aarding). Alleen zijn het daar geen takjes, maar een hele boom, die schittert in het zonlicht.

De opening van Natuurpark Odeonpark is op zondag 11 juli, 14.00 uur
(Odeonstraat 1032 t/m 1110/ 1112 t/m 1190, op de grasvelden tussen de grijze starterswoningen)

Reactie toevoegen

Powered by Access2.IT