Kunstenaars Flevoland

Achtergronden 29 - Natuurkunstpark/Odeonpark - Alice Bunt

afbeelding van Achtergronden

Achtergronden 29 - Natuurkunstpark/Odeonpark - Alice Bunt

Alice Bunt
Titel: Op eigen benen

Natuurkunstpark en Odeonpark (thema Signalen) vormen samen één project. In totaal werden er 50 kunstwerken gemaakt. Twintig kunstkasten zijn te zien in het Odeonpark, ze hangen aan de hekken van de binnentuinen van de grijze studentenwoningen. Op de plek waar eens Museum de Paviljoens stond, is nu weer kunst te zien.

De twintig kunstenaars lieten zich inspireren door Almeerders. 
Alice werkte samen met Sam de Waard.

Een grens tussen kunst en vandalisme, maar ook tussen gehoorzaamheid en verzet. Wanneer is het onschuldig en wanneer moet je ingrijpen? Tot hoe ver is het expressie en vanaf wanneer is het obsessie? En als je eenmaal over die grens heen bent gegaan, kan je dan nog wel terug? Hoe vraag je om hulp, als je voelt dat je steeds dieper wegglijdt. Als de duisternis om je heen alleen maar toeneemt, en je zelf niet meer het licht kan zien.

Sam is verslaafd. De afgelopen paar jaar zijn heel zwaar voor hem geweest. Hij heeft veel verloren door zijn verslaving en is daardoor in een negatieve spiraal terecht gekomen. Vragen om hulp en vervolgens weer terugvallen in verslaving zorgen voor een stroeve rit naar herstel. Nadat Sam een onopzettelijke overdosis overleeft had, heeft hij “lucky” op zijn borstkas laten tatoeëren als herinnering hoe veel geluk hij heeft gehad om weer wakker te kunnen worden. Hoewel hij daarna alsnog veel moeite heeft gehad met het overwinnen van zijn verslaving, is hij ondertussen sinds maart nuchter.

Deze lange en moeilijke weg heeft Sam vorm gegeven door middel van de kijkdoos te voorzien van abstracte graffiti, die zijn verhaal vertellen vanaf het diepe dal waar hij uit gekropen is. De moderne graffiti komt voort uit verzet, het afzetten tegen de huidige status quo. En ondanks dat graffiti steeds meer gedoogd en geapprecieerd wordt, blijft de kunstuiting op zowel legaal als illegaal vlak bestaan met een steeds dunnere sluier als scheidingsmuur.

Ook Sam moet steeds opnieuw de balans opmaken. Hij heeft gevochten en zich verzet om uit zijn verslaving te komen. En ondanks dat het een dagelijks gevecht blijft kijkt hij uit naar een moment in de toekomst waarop het makkelijker zal zijn en hij trots kan zijn dat hij op dat punt is aangekomen.

Odeonpark - Odeonstraat 1032 t/m 1110/ 1112 t/m 1190, op de grasvelden tussen de grijze starterswoningen
Natuurpark Lelystad - Vlotgrasweg 11, 8219 PP Lelystad
www.flevokunst.nl 

Reactie toevoegen

Powered by Access2.IT