Kunstenaars Flevoland

Achtergronden 32 - Natuurkunstpark Odeonpark - 3 kijkkasten

afbeelding van Achtergronden

Vandaag de 32ste aflevering van de rubriek Achtergronden, voor een keer op maandag.
Wekelijks vertellen we over achtergronden van kunstwerken en projecten. Dit keer belichten we drie kijkkasten die in Odeonpark in Almere zijn te vinden. Daarnaast de herhaalde aankondiging van de feestelijke opening van Pygmalion Poort, een nieuw kunstinitiatief in Almere Poort. 

Achtergronden 32 - Natuurkunstpark/Odeonpark - Kijkkast Trudie Canwood

Natuurkunstpark en Odeonpark (thema Signalen) vormen samen één project. In totaal werden er 50 kunstwerken gemaakt. Vandaag brengen we een paar kijkkasten in beeld die in de tuinen van Odeonpark zijn te zien.

Trudie Canwood werd gekoppeld aan Eva, een bewoonster van Odeonpark. Ze maakten samen het werk dat geen titel heeft.

Eva tekent al van kinds af aan, maar koos toch voor de zekerheid van een studie journalistiek. Trudie kreeg op de middelbare school het advies om naar de kunstacademie te gaan, maar zij kiest ook voor zekerheid en werkte lange tijd in de bankwereld. 
Beiden voelden op een bepaald moment in hun leven dat ze toch voor de kunst moesten kiezen. En dat deden ze.
Het kunstwerk gaat over kwetsbaarheid en keuzes maken. Sommige mensen hebben de moed om in hun leven een draai te maken, het onbekende op te zoeken, tegen de stroom in te gaan. 
De gezeefdrukte motten zijn ontworpen en gedrukt door Eva. De papieren vlinders knipte Trudie uit een antieke Engelse vertaling van Don Quixote.

We hebben de Tien Geboden uit het Oude Testament. Dat waren leefregels voor de mensen die toen leefden. 
Hoe staan we nu tegen leefregels, ruim tweeduizend jaar verder? Het lijkt erop dat we allemaal onze eigen leefregels en geboden hebben. 
Hein Walter ging in gesprek met verschillende mensen (bewoners van Archipel, thuis, Facebookvrienden en leerlingen van groep 7 van de Montessorischool) en vroeg welke leefregels zij voor zichzelf belangrijk vinden. 
Hij verzamelde een heleboel leefregels, waarbij de diversiteit opvalt. Het is daarbij logisch dat kinderen andere perspectieven hebben dan ouderen. Zo schreef een van de leerlingen van groep 7: je moet niet schwalben. 

Mozes hakte de tien geboden in steen, Hein brandde de individuele regels in hout.

 

Gonny Geurts had een paar ontmoetingen met Moghim en Aart.
‘De stad met 65 nationaliteiten (en hun signalen)’ - een vredige wereld, gemaakt met lego, het materiaal waarmee kinderen onbevangen bouwen. Een wereld waarin de verschillende geloofsovertuigingen naast elkaar kunnen bestaan en gerespecteerd worden. 
Als het kan met lego, dan kan het ook in werkelijkheid. 

Pygmalion Poort - Feestelijke opening

WOENSDAG 18 AUGUSTUS 2021
VAN 14:00 tot 17:00 uur

Pygmalionstraat 5, 1363 SC Almere-Stad, Nederland

De afgelopen maanden hebben Mira Ticheler en Lenny Schröder het initiatief genomen om het pand in Poort, waar ze al ruim 7 jaar atelier hebben gehouden en de Seizoensacademie zijn gestart, door te ontwikkelen tot een Vrijplaats voor Kunst en Cultuur. Ze zitten nog in de pilotfase, maar het initiatief is veelbelovend.
Doel van Pygmalion Poort is om het voormalig kinderdagverblijf in het Homeruskwartier breed in te zetten voor culturele activiteiten in Almere Poort, waardoor er zowel voor volwassenen, jongeren als kinderen een bijzondere plek van ontmoeting en verbinding zal ontstaan. Een plek waar de buurt zich, net als Pygmalion uit de Griekse Mythologie, kan omringen met kunst en cultuur.

Kom langs tijdens de (gratis) Open Dag en ontdek hun brede culturele aanbod met muziek, dans, beeldende kunst, keramiek en meer!
Heb je interesse? Ga dan op woensdagmiddag 18 augustus van 14-17 uur naar de feestelijke opening van Pygmalion Poort!
Meer informatie vind je op http://www.pygmalion-poort.nl

 

Reactie toevoegen

Powered by Access2.IT