Kunstenaars Flevoland

Achtergronden 33 - Natuurkunstpark - 2 ruimtelijke werken

afbeelding van Achtergronden

Achtergronden – 2 ruimtelijke werken

Natuurkunstpark en Odeonpark (thema Signalen) vormen samen één project. In totaal werden er 50 kunstwerken gemaakt. Vandaag brengen we twee ruimtelijke werken in beeld die in Natuurpark Lelystad zijn te zien.

Marja Thijssen maakte dit werk op het water. Als we over een paar eeuwen terugkijken op deze tijd, dan zien we wellicht helder dat onze tijd gekenmerkt wordt door de stromen vluchtelingen die over de wereld zwerven. Of die groepen nu economische of politieke motieven hebben of door honger gedreven, dat is voor de exodus misschien niet zo relevant. Wat voor hen in ieder geval uitmaakt is hoe de mensen reageren die leven in het land waar de vluchtelingen aankomen. Worden de nieuwelingen welkom geheten of verstoten.
Het werk van Marja is symbolisch. Ze beeldde geen mensen uit, maar dieren uit exotische landen.

Op een bepaald moment zat er op het bankje bij het werk een gezin. Het gezin leek uit Syrië te komen of een vergelijkbaar land. Zaten zij daar per toeval? Of voelden ze zich verwant met de bonte stoet die Marja heeft gemaakt?

Exodus

Bonte stoet droefheid

door houtroof verjaagd

 

tropische schepsels –

capibara, toekan, leguaan – 

 

van land beroofd

in zee gevlucht

 

Laat ze hier komen

Laat ze hier gaan

 

Het werk van Linde Gadellaa is niet in één foto te vangen. Ze werkt met de tekens en signalen die we op zichzelf herkennen uit het verkeer. Maar als je gaat kijken naar wat ze aangeven, dan blijken de borden ons eerder te willen verwarren dan dat ze de situatie verhelderen. Linde wil de bezoeker verleiden om niet de kortste en makkelijkste weg te kiezen, maar de symbolische langere weg, die vaak ingewikkelder is.

De makkelijke weg

 

Pas op alert denk na

want dit misschien of dat

 

en wacht wie weet

je afziet van het pad

 

de omweg die je pakt

 

daar iets ontdekt van wat

Reactie toevoegen

Powered by Access2.IT