2008 - Nieuw Verleden, deel 3
Nieuw Verleden, nieuwe werken van:
Merijn Tinga, Michel Bongertman, Rob van den Broek, Rosanne van Klaveren, Sjef Meijman.
Het bestuur van de Kunstenaars Vereniging Flevoland nodigt u hierbij, ook namens de deelnemende kunstenaars en Het Flevo-landschap, van harte uit, om de vernissage bij te wonen van het project Nieuw Verleden 3, de vernissage die op zondagmiddag 14 september in de buitenlucht zal plaatsvinden aan het begin van het Kamperhoekbos aan de Visvijverweg in het poldergebied van Dronten (aan de voet van de Ketelbrug).
Door heel Nederland zijn lange afstand wandelpaden te vinden, het Pieterpad is van die paden de meest bekende. Een dergelijk pad bestaat ook in Flevoland: onder de naam Pionierspad loopt er een wandelroute vanaf het Overijsselse Steenwijk naar Muiden in Noord-Holland.
De KVF is in 2006, in samenwerking met Het Flevo-landschap, begonnen met het realiseren van een serie kunstwerken aan het Pionierspad. Kunstwerken die de wandelaars tijdens hun tocht figuurlijk op het verkeerde been zetten! Ieder jaar komen er 5 kunstwerken bij. Nu, in 2008, wordt het derde deel geopend. De kunstenaars die aan dit project meewerken krijgen allemaal de opdracht om een kunstwerk te maken dat de indruk wekt een overblijfsel te zijn van een oude geschiedenis. Merijn Tinga, Michel Bongertman, Rob van den Broek, Rosanne van Klaveren en Sjef Meijman kregen de opdracht om de volgende 5 kunstwerken te maken.
Zoals bekend, Flevoland is een jonge provincie, bij ons wordt bij wijze van spreken pas vandaag geschiedenis gemaakt. Onbekender is dat hier bij opgravingen soms vondsten worden gedaan van menselijke beschavingen die ons terugvoeren naar 5000 jaar geleden. Daarnaast zijn er de honderden scheepswrakken, gezonken in de tijd dat het IJsselmeer De Zuiderzee heette, die geduldig liggen te wachten op enthousiaste archeologen. Maar aan de oppervlakte is alles hier nieuw. Er zijn hier geen ruïnes, er zijn hier geen halfvergane en ondefinieerbare plaatsen. Het meeste van wat hier in Flevoland aan de oppervlakte is te vinden, is bedacht en gepland.
Met het project Nieuw Verleden brengt de KVF daar bescheiden verandering in. Kunstenaars krijgen de opdracht om in de natuur een kunstwerk te realiseren, om als het ware in te grijpen in de natuur, maar geven de natuur meteen daarna de kans om de ruimte weer in te nemen. De kunstwerken die langs het Pionierspad worden neergezet, mogen overgroeid raken, een beetje in verval raken, verroesten, etc. De kunstwerken zullen in de tijd een metamorfose ondergaan, zodanig dat de wandelaars die zo´n werk tegenkomen niet precies weten of het nu kunst is wat daar staat of…?
De eerste twee delen van het project zijn te vinden in het Knarbos, ten zuiden van Lelystad. Op 10 locaties in en aan de rand van dat bos zijn kunstwerken te vinden. Voor het derde deel heeft de KVF dus haar activiteiten verplaatst naar het Kamperhoekbos.
Op zondagmiddag 14 september, om 14.00 uur, zal A. De Jonge, burgemeester van Dronten, de opening verrichten van dit derde deel.
Nadat de burgemeester het woord tot alle gasten heeft gericht en nadat we een toost hebben uitgebracht op de ontmoeting tussen cultuur en natuur, zullen we de werken gaan bekijken. Hoe anders dan door het maken van een wandeling langs de werken in het Kamperhoekbos. We verwachten dat we om 16.00 uur weer terug zijn bij het begin van het bos. Het betreft hier een wandeling door het bos, waar de omstandigheden natuurlijk anders zijn dan bij een doorsnee vernissage. We raden alle gasten dan ook aan om in vrijetijdskleding te komen, acht te slaan op de weersomstandigheden en vooral het juiste schoeisel te kiezen! Het thema voor alle kunstwerken, en ook de werken die bij een eventueel vervolg worden gemaakt, is de geschiedenis van Flevoland: een geschiedenis, of die nu werkelijk heeft plaatsgehad of niet. Het gaat om imaginaire vondsten, archeologische opgravingen, vervallen poorten, resten van gebouwen, etc. Het zou de nietsvermoedende wandelaar op het verkeerde been moeten zetten!
verdere info is te vinden op: www.nieuwverleden.info
Merijn Tinga het filmpje over het proces.