Kunstenaars Flevoland

2005 - NatuurKUNSTpark

16-07-2005 tot 30-10-2005

Natuurkunstpark - Sporen
Kunstenaars: Mariël Bisschops (Almere),  Linda Verwaijen (Almere), Jan Coenen (Almere), Christian Wisse (Almere), Sonja Rosing (Lelystad), Gonny Geurts (Zeewolde),
Anthea Simmonds (Elburg), Cor Sonke (Nagele), Karin van der Molen (Blankenham), Baltus Wigersma (Schalkhaar). Gedichten: Hein Walter, Foto's: Fred van Welie

Kunst in Flevoland is kunst in de openbare ruimte. Bij kunst in Flevoland denk je in de eerste plaats aan De Groene Kathedraal, De Aardzee, Het Robert Morris Observatorium en de olifanten aan de A6, stuk voor stuk bijzondere monumentale bakens die het Flevolandse landschap hebben gemarkeerd toen het nog écht leeg was. Kunstenaars Vereniging Flevoland heeft de afgelopen jaren met verschillende projecten bewezen dat ze een bijzondere bijdrage kan leveren aan dat kunstimago van Flevoland:kunst in de buitenlucht. Zo was er de jarenlange bijdrage aan het festival Sunsation, en het jaarlijks terugkerende vuurspektakel
Winterwende dat zijn opvolger heeft gevonden in Jaarwende en nu ieder jaar op 30 december op het strand van Lelystad plaatsvindt. En nu dit jaar voor het eerst: Natuurkunstpark, in het Natuurpark van Lelystad.

Tien kunstenaars van de KVF hebben werken gemaakt die de hele zomer in het park te bezichtigen zijn.
Het thema van deze eerste Natuurkunstpark is 'Sporen'. De visie van kunstenaars op sporen van dier, mens en natuurlijke verschijnselen in breedst mogelijke zin. Zo laat Karin van der Molen zien, met een enorme mammoetslagtand gemaakt van wilgentenen, welk verleden wij hier in Flevoland óók hebben. En wie weet welke toekomst hier wortel schiet, als je bedenkt dat wilgentenen weer opnieuw gaan groeien als je ze in de grond zet.
Mariël Bisschops neemt middels een installatie de tijd onder de loep. Wat je ontdekt, is dat het veel moeilijker is om de tijd terug te volgen dan om achteloos vooruit te leven.
Bij de werken heeft Hein Walter (kunstenaar, dichter én voorzitter van de KVF) teksten geschreven die de werken begeleiden, uitleggen, maar soms ook weer moeilijker maken (kunst is nu eenmaal niet eenduidig). De teksten zijn gratis verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum, dat dagelijks van 12.00 tot 17.00 uur geopend is.

Daar is ook gratis de speurtocht verkrijgbaar die speciaal voor deze gelegenheid ontwikkeld is door Baltus Wigersma en waarin Ookbeer, een beer als geen ander, in woord en tekening kinderen langs de werken leidt en ze daarover bevraagt.
Op zaterdag 16 juli om 15.00 uur wordt de tentoonstelling feestelijk geopend door de voormalig directeur van Artis en geweldig
sprekende Maarten Frankenhuis, die hiermee zijn eigen spoor terug volgt: in een niet zo ver verleden is hij bestuurslid geweest van het Flevolandschap.

 

 

Powered by Access2.IT