Kunstenaars Flevoland

2010 - Kunstmatig Loof bij Shortgolf

05-09-2010 tot 31-10-2010

EXPOSITIE in Shortgolf - Kunstmaatig Loof

"Als we voor blaadjes en takken iets anders mochten verzinnen, wat zouden we dan bedenken? "

5 september t/m 31 oktober 2010

Tekst uitgesproken bij de opening:
11 jaar geleden realiseerde de KVF in Natuurpark Lelystad het project STAM PLUS T.  Op lagere scholen proberen leerkrachten dagelijks leerlingen met deze vuistregel de regels van de Nederlandse taal aan te leren, maar hier werd het letterlijk gebruikt: stam plus iets er bovenop, tien boomstammen die werden getransformeerd tot kunstwerk, boomstammen als drager van kunstwerken.  We hadden het project ook Stam Plus K kunnen noemen. De bomen hebben bijna 10 jaar in het park gestaan. Volgens mij staan er nu nog een of twee. Een van de kunstwerken was door ooievaars verbouwd tot nest. Stam Plus N. 

4 jaar geleden kreeg ik een telefoontje van Hans Douma, boer in Swifterbant - en vandaag samen met Conny gastheer en gastvrouw. Hij wilde praten over een toekomstige samenwerking tussen zijn nieuwe bedrijf en de KVF. We maakten een afspraak. Hij liet bij mij thuis tekeningen zien van hoe het weiland er over een paar jaar uit zou zien: als een golfterrein. Het clubgebouw, zo noemde hij dat toen, zou een groot restaurant worden met een ruimte op de eerste verdieping die gebruikt zou kunnen worden als expositieruimte. Als de KVF daar zouden gaan exposeren, dan hadden we daar beiden profijt van: hij bekendheid en wij een eigen plek om te exposeren. En wie weet zouden we in de toekomst ook een project op het golfterrein kunnen doen. 

Het clubgebouw staat er inmiddels – we staan er middenin, met een veel mooiere naam: Off Course -  en het bedrijf doet het goed. En! De kunstenaars van KVF hebben een plek om te exposeren! Op 28 september 2008 richtte Willem de Wolf de eerste expositie in. We hebben gekozen voor exposities die 2 maanden duren. Bibi Vlaar doet de vormgeving van de flyers, we versturen persberichten en we maken er steeds weer iets moois van. Ko van Velsen was de tweede exposant, daarna Baltus Wigersma, Elsa Blaaser, Nancy van Overveldt, Bibi Vlaar, Jan Coenen, Johan IJzerman, Marianne Alting Brooymans, Anita de Harde en dan nu deze expositie. 

Vorig jaar kregen we het idee om twee dingen te combineren: een vervolg op Stam Plus T en een ruimtelijk project op het golfterrein. We hadden eerst nog het idee om het project Stam Plus Twee te noemen, maar het werd Kunstmatig loof. De mensen van het Flevo-landschap hebben voor de bomen gezorgd. Daar waren we natuurlijk heel blij mee. We kregen subsidie van de Gemeente Dronten, van de Provincie en van het Prins Bernard Cultuurfonds. Daar zijn we natuurlijk ook erg blij mee! En ook waren we heel blij met de hulp van Hans en Conny. Want toen die boomstammen hier eenmaal waren, toen moesten er gaten in de grond geboord worden – daar kan Michel ook nog het een en ander over vertellen, want hij heeft daarbij geholpen! – en de bomen vervolgen de grond in.  En hoe zwaar een boomstam is….. daar heeft u misschien nu nog geen idee van, maar straks wel! 

Kunstmatig Loof. De kern van het project is: als je voor blaadjes en takken eens iets anders mocht verzinnen, wat zou je dan bedenken. Er was financiële ruimte voor 7 kunstenaars om hun ontwerp uit te voeren. Daar gaan we straks naar kijken. 

Maar de vraag is ook te beantwoorden door schilders, grafici, tekenaars en fotografen. Zij konden hun idee tweedimensionaal uitwerken. En hun ideeën hebben geleid tot deze tentoonstelling. Het komt niet vaak voor dat een KVF project door beide groepen uitgevoerd kan worden, dus door ruimtelijke werkende kunstenaars en de kunstenaars van het platte vlak. Nu dus wel. En ik denk dat er best wel het een en ander over gezegd kan worden, over de verschillen tussen de beide groepen, verschil in aanpak, verschil in werkwijze. Ik heb er nu zo´n een paar dagen over na kunnen denken, en ik denk dat het verschil er vooral hier in zit: de ruimtelijk werkende kunstenaars denken na, proberen een goede vorm te vinden en voeren daarna hun ontwerp zo goed mogelijk uit. Het creatieve proces vindt vooral plaats bij het vormen van het ontwerp. Het proces van uitvoering is ook nog wel een creatief proces, maar dan niet meer in de zoektocht naar het goede idee, maar in de manier waarop het idee zo goed mogelijk kan worden uitgevoerd. De meeste Schilders beginnen gewoon zonder dat ze precies weten wat ze doen. Het is een creatief proces vanaf het begin tot het eind. Zij laten zich vaak meevoeren door het proces zelf. Maar goed, kijk zelf. 

Dan is er nog een derde stam aan dit project: alle basisscholen van Flevoland hebben een lesbrief ontvangen waarin ze worden uitgedaagd om aan het project mee te doen. Morgen krijgen ze een herinnering. Aan hun wordt dezelfde vraag gesteld: als we voor takken en bladeren eens iets anders konden verzinnen, wat zou je dan bedenken.

Alle klassen en scholen kunnen tekeningen inleveren, nog tot het einde van deze tentoonstelling. We verzamelen die tekeningen in mappen. Er zijn 4 prijzen te vergeven. De belangrijkste 3 prijzen zijn deze: 3 tekeningen worden uitgekozen om in werkelijkheid te worden uitgevoerd. De 3 kinderen gaan in overleg met 3 kunstenaars – Willem Hoogeveen, Rob van den Broek en Michel Bongertman – en gaan samen het werk uitvoeren. De drie boomstammen liggen al klaar.

De vierde prijs is een publieksprijs. De winnende tekening van de publieksprijs krijgt een golfarrangement voor 4 personen. 

Praktisch: over een minuut of 10 maken we een gezamenlijke wandeling langs de bomen op het veld. We kijken en gaan praten over de werken. Zal ik vooraf inhoudelijk ingaan op het thema Kunstmatig Loof? Of de mens de natuur overneemt, of zoiets? Of het project over duurzaamheid gaat, of het gaat over goede bedoelingen? Een kritische houding? Nee, laten we onszelf niet beter voordoen dan we zijn…. ze stonden misschien in de weg en nu hebben andere bomen de ruimte gekregen, maar we hebben er 10 mooie, levende bomen voor omgezaagd. Het thema is Kunstmatig Loof en het was in eerste instantie aan de kunstenaars om daarover hun gedachten te laten gaan. Nu zijn de kunstenaars klaar en is aan de toeschouwers! 

 

 

Bijlage: 
Powered by Access2.IT