2015 - Provinciehuis expo
Op vrijdagmiddag 23 oktober wordt in het Privinciehuis (Visarenddreef 1, Lelystad)
om 16.00 uur door de dichter Gerard Beense de tentoonstelling 'Kom even langs' geopend.
Werken van Geertruida Krake, Els Franken, Betty Sluijter en Annette Sieger.
Geertruida Krake
Toont werk in verschillende technieken op linnen, paneel en papier, gebruikmakend van olieverf, acryl, houtskool, staal en keramiek. Zij experimenteert veel, waardoor er een grote verscheidenheid is in haar werk.
Haar beeldtaal ontwikkelt zich van expressief en figuratief naar een complexer en abstracter beeld.
Haar schilderijen en objecten worden gekenmerkt door kracht in kleur en vorm, maar vooral door
gevoel. en laat ruimte voor de eigen interpretatie van de toeschouwer.
Els Franken
Een lichaamshouding zegt soms meer dan woorden.
Bij het maken van een beeld wordt zij geïnspireerd door gebaren en houdingen. De mensfiguren worden samengesteld uit verschillende onderdelen en materialen die vaak met elkaar contrasteren.
De benen en het lijf kunnen bijvoorbeeld van ruw onbehandeld gips zijn en het hoofd van een transparant textiel. Ook gebruikt zij gedeeltes van etalagepoppen en voegt zij attributen toe die de spanning in het beeld verhogen.
Op deze manier geeft zij de beelden een eigen kracht en inhoud.
De uit fragmenten samengestelde figuren roepen, door de manier waarop ze in elkaar gezet zijn, een soort ongemak op. Dit wordt nog versterkt doordat de lichaamsverhoudingen vaak niet overeenkomen met de werkelijkheid.
Zij tonen hun onmacht en kwetsbaarheid.
De figuren zijn niet naar de werkelijkheid gemaakt en zijn geen „echte mensen’” maar sculpturen die menselijk zijn
Het beeld zelf, nodigt de kijker uit het verhaal te ontdekken.
Betty Sluijter
Betty Sluijter maakt haar schilderijen zonder voorafgaand plan. In kleurvlakken en vegen herkent ze beeltenissen, ontstaan door een leven lang kijken, voelen en beschouwen.
Een intuïtieve manier van schilderen. Een rode draad door deze schilderijen is de aanmoediging om de kleinere details te herkennen.
Acrylverf op doek en ook werken met acryl op papier achter glas.
Ze deed haar opleiding aan de Gerrit Rietveld academie te Amsterdam, gevolgd door een aanvullende opleiding Cursus Pedagogisch Didactisch Begeleiding om officieel les te mogen geven.
Annette Sieger
Annette Sieger heeft kort na haar geboorte in Amsterdam bijna 16 jaar in Zuid-Frankrijk gewoond. Na een aantal jaren opnieuw woonachtig te zijn geweest in Amsterdam vertrok zij voor 13 jaar naar Enschede waar zij haar diploma monumentaal, vrij schilderen en grafiek aan de AKI haalde. Een Cursus Pedagogische Didactische Bijscholing heeft zij later aangevuld met met een studie Pedagogiek en Kunstzinnige Vorming aan de Hogeschool in Amsterdam. In 1997 kwam zij in Lelystad wonen. Vanaf 2000 vond zij er ruimte en tijd om opnieuw te gaan schilderen en les te geven.
Met deze expositie laat Annette een retrospectief zien over de laatste 15 jaar. Na wat rustig en bedachtzaam werk, een aspect van een rouwproces, gaat zij een heftig waarom-en-waarvoor-periode in. De schilderijen noemt zij uilenballen, 'Boules d'Hiboux'. Dansend, blij, boos en angstig laat zij met een kattenstaart en Oost-Indische inkt sporen uit het onderbewuste op het doek achter. Daarna werd alles uitgeplozen. Met selecteren en afwijzen ontstonden er beelden die ineens als een herinnering herkend werden.
Gerard Beense Stadsdichter, Opent de expositie op vrijdag 23 oktober 16.00 uur
In die periode leerde zij ook haar huidige echtgenoot de Stadsdichter Gerard Beense kennen. Met hem begon zij aan een jarenlang lopend project: illustreren van een boek dat Gerard aan het schrijven is, Het Almaarse Godenrijk, Mythen en Sagen van Flevoland. Een zestigtal hoofdstukken heeft zij reeds voorzien van prenten in allerlei disciplines: etsen, aquarellen, tekeningen, lino's enz. Nog niet zo lang geleden kwam zij echter op het idee om de tekst zelf ook tot kunstobject te maken. Verzen uit de Mythen en Sagen van Flevoland en diverse Ponryu, een door Gerard Beense ontwikkelde afgeleide versvorm van haiku en senryu, zijn nu onderwerp geworden voor haar linosneden: een zeer recente ontwikkeling.
Kom eens langs en komt dat zien!