Kunstenaars Flevoland

2001 - Winterwende, thema: Hemel en Hellepoorten

22-12-2001

WINTERWENDE 2001
Kunstenaars: Michel Bongertman, Robert Bosari, Willem Hoogeveen, Karin van der Molen, Sonja Rosing en Cor Sonke
Op zaterdag 22 december 2001 organiseerde de Kunstenaars Vereniging Flevoland (KVF) in samenwerking met de Stichting Zonnewende voor het derde achtereenvolgende jaar een Winterwende-bijeenkomst.
Het kunstspektakel vond ook dit jaar weer plaats in en rondom het Observatorium Robert Morris te Lelystad.

Barre weersomstandigheden
Zes kunstenaars, leden van de KVF, hebben in de twee voorafgaande weken, gewerkt om het thema "hemel- en hellepoorten" gestalte te geven in tijdelijke objecten. 
De poorten zelf waren hele grote objecten die de kunstenaars gezamenlijk ter plekke gebouwd hebben.
De weersomstandigheden tijdens de twee dagen durende opbouw van de poorten en het plaatsen van de hemel- en hellepoorten waren bar. Vrijdag regende het onophoudelijk en zaterdag sneeuwde het idem dito.
De schaftkeet, ons zo vriendelijk ter beschikking gesteld door het Flevolandschap, bood op de kwaadste momenten een warme ruimte om even bij te komen.

Opzet
Ondanks het slechte weer kwam het publiek zaterdagmiddag om kwart over vier in grote getale toestromen. Toen de naar schatting driehonderd bezoekers het Observatorium betreden hadden, werd de bijeenkomst geopend door de heer Bol (Joop Hardebol). Bij het licht van een aantal vuurkorven droegen een lokale dichter en de bekende dichteres Eva Gerlach hun werken voor, beschut door de partytent van de Stichting Zonnewende.
Onder begeleiding van een Keltische muziekgroep werd het publiek daama het Observatorium uitgeleid , op weg naar de hemelpoort, een houten constructie die met doek bespannen was. Het pad werd verlicht door een vuurslang, die regelrecht naar de hemelpoort leidde. Daar aangekomen werden de taalobjecten aangestoken. Achter de hemelpoort begonnen schommelende Sanskriet tekens op te lichten, terwijl ook zeven wielen met
tekst begonnen te draaien. De wielen bevatten elk een tegengesteld begrippenpaar (goed-kwaad, dood-leven etc.), tegenstellingen die blijkbaar in de hemel opgeheven kunnen worden. Een accordeonist verleidde het publiek vervolgens een kijkje in de hel te gaan nemen.

De grote hellepoort, opgebouwd uit afvalhout, veranderde in een hellevuur en verlichtte vele witgeschilderde hellesymbolen die er in een ruime boog omheen stonden. Om half zeven liep de happening ten einde. Bij de schaftkeet kon men nog een laatste glas glühwein krijgen terwijl de kunstenaars de resten van de objecten opruimden.

Publiciteit
Naast het gericht versturen van uitnodigingen, heeft de organisatie met name publiciteit gezocht en gekregen in de lokale pers: Dagblad Flevoland en alle huis-aan-huisbladen die Flevoland bestrijken, evenals de regionale radio. Het bleek weer erg moeilijk een ingang te vinden bij de landelijke pers. Van de avond zelf is op TV Flevoland uitgebreid verslag gedaan.

Kunstenaars en publiek
De zes deelnemende kunstenaars, Michel Bongertman, Robert Bosari, Willem Hoogeveen, Karin van der Molen, Sonja Rosing en Cor Sonke, hebben met inzet en enthousiasme voor een appel en een ei een kunstmanifestatie met grote uitstraling neergezet.
Het observatorium is voor een dergelijke bijeenkomst een sfeer- en betekenisvolle plek. Veel bezoekers aan de Winterwende hebben laten weten deze nieuwe traditie enorm te waarderen. Met.een beter publiciteitsplan kan wellicht in de toekomst de regionale betekenis ervan overstegen worden.

 

Powered by Access2.IT