Kunstenaars Vereniging Flevoland

1994 - Het grondpatroon van de Europese labyrinten

26-03-1995 tot 23-04-1995

Kunstwerken van:
Willem Hoogeveen, Erik Petersen, Lody Daniëls, Bob van Walderveen, Coby Schroevers, Cor Sonke, Frits breekve1dt en Ineke van Wanrooy

Het grondpatroon van de Europese labyrinten is de vorm van een cirkel.

Dat het nu, via de Kunstenaars Vereniging Flevoland, ook Almere bereikt is geen wonder. Wat wel bijzonder is, is dat het in een constellatie van kunstwerken wordt verbeeld. Dat was nog niet eerder op deze wijze te zien.
Dat het nu hier in een galerie met dezelfde naam opnieuw vorm krijgt kan geen toeval zijn.
Dit labyrint heeft tal van verrassingen voor u in petto. Het is een bron van verwondering en ook van bespiegeling.
De kunstenaars hebben ieder vanuit hun eigen belangstellingsgebied een verrassing voor ons bedacht.
Elke plotselinge confrontatie zal iets toevoegen aan onze belevingswereld, we worden steeds op het andere been gezet.
De één doet dat met licht, de andere met geluid, de volgende met kleur, vorm, ruimte of andere zichtbare of onzichtbare middelen.
De Flevolandse kunstenaars Willem Hoogeveen, Erik Petersen, Lody Daniëls, Bob van Walderveen, Coby Schroevers, Cor Sonke, Frits breekve1dt en Ineke van Wanrooyzijn er heel goed in geslaagd om, ieder op hun eigen manier, ons heel even te laten geloven dat twee plus twee vijf kan zijn.
Een gewaardeerd initiatief van de Kunstenaars Vereniging Flevoland en het Cirkel-bestuur, wat goed past in het gemeentelijk kunstbeleid dat graag projecten ondersteunt waar veel Almeerders van kunnen genieten.
Elk ingewikkeld kronkelpad zouden we een labyrint kunnen noemen, onder een doolhof verstaan we dan een labyrint dat de wandelaar met doodlopende zijpaden op een dwaalspoor brengt.
Er bestaat een algemene methode die op elk labyrint toe te passen is : de zogenaamde methode van Tremaux.
Ik ben ervan overtuigd dat u geen methode nodig zult hebben om dit labyrint te ontdekken.
Ik hoop dat u deze bijzondere ervaring als een lopend vuurtje door Almere zult laten gaan en dat velen de weg naar, en ook weer terug, zullen vinden naar deze speciale tentoonstelling. Want net als in ons eigen leven wacht ons tussen aankomst en vertrek een duizendtal verrassingen.
En met die eeuwenoude Chinese wijsheid leid ik u binnen in het labyrint, dat ik hiermee, vanuit Groningen,voor geopend verklaard.

 

Powered by Access2.IT