Kunstenaars Vereniging Flevoland

Achtergronden 8 - Gonny Geurts

afbeelding van Achtergronden

Gonny Geurts – Ruimte!

Ruimte!, heet het werk, en dat is precies wat ik erbij voelde bij het schilderen ervan en ook wat ik zie als ik het werk bekijk.
Het is een groot doek: 1 x 2 meter. Ik schilderde met acrylverf en ook met krijt en inkt. Die verschillende materialen zie je niet direct, want er zitten veel lagen onder de laatste laag.

Zo’n schilderij als dit, en eigenlijk is dat altijd zo, heeft een hele ontwikkeling meegemaakt. De figuur die je nu ziet, heeft verschillende vormen gehad. Nu is de figuur op een bepaalde manier doorschijnend, ruimte gevend. Er moest beweging in komen, een vibratie; dat kreeg ik door de vormen die er stonden meer en meer weg te schilderen. De figuur bleef en ook de houding, maar steeds ijler. Je ziet nu alleen nog zijn of haar kruin.
De lage horizon was er al vanaf het begin. Die versterkt het gevoel van ruimte.

De mensen die het werk zien, hebben verschillende associaties, maar die zijn wel allemaal verwant: een engelachtig wezen, een zwemmer, een vlieger, Icarus, dat soort gedachten krijgen ze. Ik denk dat die allemaal goed zijn.

Ik maakte het voor een bijzondere vrouw, die vanaf het begin geïntrigeerd werd door het werk. Ze volgde het proces zonder invloed te willen uitoefenen. 
Ze was het direct eens met de prijs. Ze wachtte geduldig en nu hangt het in haar huis. Ze is een vrije geest en het werk past bij haar.

Ik heb er zo’n half jaar aan gewerkt. Niet voortdurend, maar beetje bij beetje. Zo’n werk staat dan in mijn atelier en ik loop er vaak langs en elke keer roept het me dan even.
Ik ben tegelijk met andere schilderijen aan het werk, op dezelfde manier.
Ik heb het Ruimte! genoemd, ook omdat ik door het schilderen ervan heb ervaren dat ik blijkbaar nog meer de ruimte moet en mag nemen om de wereld te veroveren, te ontdekken, exploreren. 

Reacties

afbeelding van Hans Breuring

Prachtig werk Gonny, volgens mij heb ik het ook bij jou in je atelier gezien. Nogmaals prachtig.

Reactie toevoegen

Powered by Access2.IT