Achtergronden 21 - Natuurkunstpark Paul Roelofs
Achtergronden 21 – Paul Roelofs
Paul Roelofs is een van de kunstenaars die voor Natuurkunstpark Odeonpark een kunstwerk maakt. Zoals alle twintig kunstenaars is ook hij gekoppeld aan een bewoner van het Odeonpark.
In het Odeonpark wonen vooral studenten en jonge statushouders. Door zich te laten inspireren door die ene persoon, geven de kunstenaars samen een beeld van hoe jongeren deze tijd beleven.
Een van de mooie aspecten van dit project is dat er ontmoetingen worden gearrangeerd tussen twee mensen die elkaar anders vermoedelijk niet zouden treffen.
Paul is gekoppeld aan Sonni, een persoon van midden twintig die geboren is Amsterdam en getogen in Almere. De uiterlijke verschijning van Sonni: blootsvoets en lang haar.
Sonni voelt zich geen man en ook geen vrouw. Ertussen in. Sonni wil aangesproken worden als ‘hen’.
Sonni reisde met een ligfiets vanuit Dronten naar Frankrijk, in de hoop ergens het geluk te vinden; na verloop van tijd fietste Sonni terug naar Nederland en kwam weer in Almere terecht.
Sonni lijkt iemand te zijn die stamt uit de tijd die nog moet komen, iemand die de toekomst aankondigt. De tijd waarin liefde het centrale woord is, de bron van en oplossing voor alles.
In die tijd leven we helaas nog niet.
De geaardheid van Sonni speelt een rol en ook het geaarde, alsof hen zweeft tussen de werelden, een wereld waarin je terechtkomt als je niet wil of kan meedoen aan de sociale en wettelijke afspraken die we als maatschappij hanteren.
Sonni zorgt voor de kippen in het Odeonpark, hennen die allemaal een naam hebben, en voelt zich thuis in het verzorgende, in de natuurlijke rust die deze dieren uitstralen, te midden van het drukke Almere.
Voor Paul was het helder dat hij een kip moest maken.
En reflecterend over de kip dan blijkt dit dier op een vergelijkbare manier tussen de werelden te zweven:
een kip is een vogel, maar nou net wel een vogel die niet de vrijheid heeft van het vliegen.
Bij een kip zijn we min of meer vergeten dat het een vrouwelijk dier is. De mensen die kip eten, staan er niet bij stil of ze haan of hen eten.
Een kip is een dier, maar door de massaproductie is de verbinding met de natuur niet vanzelfsprekend meer.
Paul sluit zich aan bij de tussenwerelden: De kip die hij aan het maken is niet abstract, maar ook niet figuratief. Iets ertussen. Maar… het beeld is nog niet af. Wie weet wordt het toch nog anders.
De opening van Natuurpark Odeonpark vindt plaats op zondag 11 juli, 14.00 uur
De opening in Natuurpark Lelystad is een week ervoor, 4 juli, 14.00 uur
Aan Natuurkunstpark/Odeonpark 2021 doen de volgende kunstenaars mee:
Marijke Bolt - Collin de Bruin - Mannie Krak - Sonja Rosing - Christian Wisse - Ninette Koning - Ingrid Slaa - Els Franken - Paul Roelofs - Ailyne Stein - Trudie Canwood - Floor Schothorst - Marcel de Boer - Wijnanda Heslinga - Alice Bunt - Alina Alieva - Irma van Zijl - Gerrie Ruijs - Wilma Klaver - Danika van Kaathoven - Hein Walter - Wil VOm KOthen - Annette Sieger - Myriam Weisz - Marisja van Weegberg - Wendela van Lynden - Jeannette Meijer - Mariël Bisschops - Leontine Gaassenbeek - Peter Koelman - Rob van den Broek - Marja Thijssen - Gonny Geurts - Linde Gadellaa - Marianne Alting - Stieneke Oeverbeek – Mira Ticheler - Michel Bongertman - Sietse van der Wal
Natuurkunstpark/Odeonpark is mogelijk door de financiële ondersteuning van de gemeente Lelystad en Cultuurfonds Almere.
Reacties
Mooi werk Paul, goed passend bij het verhaal.
Reactie toevoegen