Kunstenaars Flevoland

Achtergronden 19 - Gonnie Tijs

afbeelding van Achtergronden

Gonnie Tijs - Bouwland

Kern van mijn werk is het zo goed als dagelijks miniaturen. (10 x 10 cm).  Dit vaste formaat is voor mij een zinvolle beperking en gaat altijd door.  Op lichte dagen, op donkere dagen, met veel tijd, met weinig tijd, met veel licht, met weinig licht. Tijdens lawaai of in stilte. In grote concentratie of zomaar even tussendoor. Het is er altijd. Met deze miniaturen maak ik composities van twee meter hoog en één meter breed.

Miniaturen als mediterend werkwoord. Daarin zit het woord ‘turen’, dat is: met inspanning zien, scherp kijken, staren...

Tijdens het miniaturen ontstonden thema’s als Farmersland/Bouwland,  Vlieland,  Tekenen op muziek,  Werken op de Hoge Veluwe, Hotspots en Highways,  Vogels, Kwetsbare landschappen, Dag- en nachtwasco’s, Dance me to the End of Love,  Walking the Coast to Coast, Misty twisty days.  

Hier wil ik vertellen over het ontstaan van het thema BouwlandOp een dag ging ik tijdens het miniaturen aan de slag met inkt en de pigmenten Biester en Notenbroei. Op de dagen die volgden ontstonden meerdere miniaturen in die stijl en het gevoel groeide dat het over Bouwland ging. Over mijn opgroeien op een boerderij in Salland. (Ik verlaat Salland maar Salland verlaat mij nooit).

Omdat ik altijd al een ode wilde brengen aan het handschrift van mijn vader besloot ik om er tien miniaturen uit te kiezen voor tien landschapsdoekjes van 40 x 40 cm.  (Print op papier en canvas, inkt, organzastof goud, olieverf, potlood en de pigmenten Biester en Notenbroei).
Het gaat om zijn handgeschreven woorden:
dooi, mooi weer, stobben hakken, ploegen, mesten, regen, wind, ‘s avonds sneeuw, strenge vorst, koud 

Ze komen uit zijn schoolschriftje met dagboekaantekeningen uit 1936.  Als boer maakte hij voor de Tweede Wereldoorlog op zijn boerderij Het Oosterbroek in Luttenberg (Overijssel) met de hand woeste (bos) grond bouwrijp (stobben hakken). Met de hand! Zo ontstond mijn tiendelige landschapsserie Bouwland.

Van dichtbij zie ik anno 2021 hoe mijn broer Wim de destijds moeizaam gewonnen grond probeert te behouden voor de toekomst in een vorm die past binnen een duurzame ontwikkeling in zowel in ecologisch, economisch als sociaal opzicht.  Het is een historische boerderij en ligt in het buitengebied van Luttenberg (gemeente Raalte). Op zijn erf biedt hij ook een Buurt(zorg)-boerderij onderdak voor ondersteuning aan kwetsbare burgers uit de gemeente Raalte en omliggende gemeenten, in het bijzonder aan jonge mensen met beginnende dementie en hun mantelzorger. 
Op hun site staat:
Het boerenerf en het ritme van het ‘boerenleven’ zijn het middel om te participeren in de maatschappij, in een rustige omgeving en dicht bij de natuur.   Vanuit een knusse en warme omgeving kunnen de gasten aan diverse creatieve en activerende activiteiten deelnemen, zowel binnen als buiten. Tevens is er nadrukkelijk aandacht voor de mantelzorger, die we actief willen ondersteunen. https: (www.buurtboerderijhetoosterbroek.nl/buurtboerderij)

Sinds een aantal jaren organiseer ik in september samen met mijn broer Wim een Pop-up atelier op boerderij Het Oosterbroek. De mensen van de Buurt(zorg)-boerderij lopen dan vrij in en uit. 

www.atelierdedrietulpen.nl



 

 

 

 

Reacties

afbeelding van Hans Breuring

Gonnie, wat een prachtige miniaturen, wat een schitterende kleurstelling en wat een mooi verhaal over je vader en broer Wim. Fijn om dat weer eens te horen.

Reactie toevoegen

Powered by Access2.IT