Kunstenaars Vereniging Flevoland

Het jaar van de Verbeelding - Stroom

afbeelding van de verbeelding

 

Het bij elkaar gesprokkelde hout spettert in de ton, eromheen mensen. 
Hun verstijfde vingers proberen berichten te zoeken op hun mobiel, maar de buitenwereld is buitengesloten en de batterij bijna leeg.
Een enkele auto probeert van a naar b, in volledige duisternis, te geraken, maar blijft steken bij een donkere benzinepomp waar geen brandstof uitkomt.
De nacht kruipt al vroeg de huizen binnen, waar kaarslicht de omgeving spaarzaam verlicht.
Het is nu al weken zo en niemand schijnt een oplossing te hebben voor de weggevallen stroom. Op het ministerie van Algemene Zaken buigen omhooggevallen politici zich over het probleem. Hier en daar brengt een generator even enige verlichting.Niets doet het meer.

De automatische deuren zijn niet meer te openen, geldautomaten werken niet meer, koelkasten druppelen bedorven producten, kassières krijgen hun kassaladen niet meer open, onze fietsen trappen ineens zwaar en de snelwegen zijn verlaten. Militairen bewaken belangrijke gebouwen en we gaan massaal op zoek naar voedsel, water en echt geld. 

H  e egl[n

vn
bf
jdd

 

Sorry de stroom viel weer even uit. 

Het bovenstaande zou een scenario van een futuristische film kunnen zijn. We hebben onszelf overgegeven aan de techniek die gevoed wordt door stroom, elektriciteit en elektronica. Een paar jaar geleden was het nog mogelijk de motor van een lelijke eend aan de praat te krijgen door met een hamer tegen het motorblok te slaan, nu moet je eend worden uitgelezen en kijkt men op de computer welk deel van de eend moet worden vervangen.
We communiceren met elkaar via Whatsapp, Skype, Facebook, Messenger, de mobiele telefoon en email. We reizen met de trein, het vliegtuig, de elektrische auto.
We luisteren naar muziek uit de digitale radio , het wereldnieuws is al voor het gebeurd is bij ons binnen en onze kinderen worden beziggehouden door het elektronisch speelgoed. We kopen via het internet en hebben het morgen in huis.
Ons geld bestaat uit een plastiek en schuift louter via de elektronische snelweg van de een naar de ander. Alles gaat automatisch, ja bijna alles.
Misschien heeft het ook weer voordelen, terroristen kunnen niet zomaar even een Kalasjnikov op het internet kopen, maar moeten op de fiets helemaal naar België fietsen, eindelijk hebben we weer wat tijd om het papieren boek uit te lezen en te genieten van de stilte, het is eerder pikkedonker en kunnen we dan niets beters bedenken dan tegen elkaar aan te kruipen en de liefde te bedrijven.
De elite heeft nog een zonnepaneeltje op dak, een moestuintje en een handpomp maar de meesten van ons zullen overgeleverd zijn aan de krachten die dan in de maatschappij los komen.
Het is goed als het licht even uit gaat, om te genieten van de stilte, de duisternis, je onhandigheid en de warmte van hen die naast je zijn.

 

Er is iets
Als er niets is
Er is niets
Als er iets is
Er is
En het stroomt
In mij
Langs mij
Over mij
Onder mij
Het stroom van
Energie

 

 

Baltus Wigersma

 

 
 

 

 

 

 

Reacties

afbeelding van Hein

Elektriciteit is de achilleshiel van onze samenleving. Mocht er ooit nog eens een wereldoorlog uitbreken, dan zal die niet met tanks worden uitgevochten en waarschijnlijk zelfs niet met soldaten, maar met computers en door computernerds. Wie het computernetwerk van een andere partij kan uitschakelen, die slaat die partij lam.
Het computernetwerk is ook essentieel voor elektriciteit. Zonder computer geen gas, geen licht, geen beveiling, en noem maar op.

afbeelding van Louise Gregoire

iedereen mag zijn eigen keuzes maken. Je hoeft toch niet overal aan mee te doen? En wat Baltus schrijft, had ik al 20 jaren geleden kunnen schrijven. Ik geniet nog steeds van mijn papieren boeken. Ouderwets? Zal wel, maar laat mij dan lekker ouderwets zijn. ik vind bovenstaand té negatief.

Reactie toevoegen

Powered by Access2.IT