Kunstenaars Vereniging Flevoland

Het jaar van de Verbeelding - Zwarte Piet...uhhh....Sinterklaas

afbeelding van de verbeelding

Zwarte Piet ....uhhh.....Sinterklaas
Door Mary Fontaine

Zwarte Piet...wie kent hem niet? Vreemd genoeg vrijwel iedereen, zeker hier in Nederland. En dat is eigenlijk wel heel bijzonder, want Zwarte Piet hoort bij Sinterklaas. De Heilige Nicolaas, wel te verstaan. En die hoort weer bij de Katholieke kerk. Het is een ooit door een Paus heilig verklaarde bisschop. De bisschop van Myra.

Lang geleden hebben gezagsdragers binnen de RK kerk er hun uiterste best voor gedaan om alle Heidense feesten die er gevierd werden in te lijven, en dat is uitstekend gelukt. Zeker ook wat betreft het Sinterklaasfeest. Dat is ook duidelijk te zien aan de kleding van Sinterklaas. Het is dezelfde outfit zoals de paus en de bisschoppen van de RK kerk ze nog steeds dragen. Inclusief mijter, staf en zegelring.

Als ik afbeeldingen zie van de Zwitserse Garde, de beschermers/knechten van de Paus, dan lijkt die kleding precies op die van de knecht van Bisschop Nicolaas. Die Zwitserse Garde bestaat voornamelijk uit witte Zwitserse mannen. Waar de naam Piet en de zwarte huidskleur er in zijn geslopen weet ik niet. In 1920 is een intocht van Sinterklaas in Amsterdam gefilmd en daar waren behalve zwarte, ook witte Pieten bij, allemaal in die op de "Zwitserse Garde" geïnspireerde kleding.

Zelf ben ik geëxcommuniceerd en ga ik de Paus verzoeken mijn doopsel nietig te verklaren. Dus een katholiek feestje vieren (welk feest dan ook) hoort er bij mij niet (meer) bij. Ik bedenk al jaren mijn eigen feestjes die zo langzamerhand dan weer traditie geworden zijn. Familietradities, en niemand die zich daar aan stoort. Er zitten geen commerciële reclame campagnes aan vast en er worden geen (kinder)journaals over uitgezonden waarin kinderen (volwassenen?) de norm opgelegd krijgen over hoe alles en iedereen er uit moet zien. Het Sinterklaasjournaal is voor veel mensen en instellingen/scholen leidend!

Daarnaast blijf ik me er ook over verbazen dat er, niet alleen op katholieke scholen, maar ook op veel openbare, kleuters naar buiten komen met een zelf geknutselde mijter op hun hoofdje, inclusief een groot kruis erop. En dan vraag ik mij af hoeveel leerkrachten er bij stil staan wat ze die kinderen laten maken (een hoofddeksel van een bisschop met een martelwerktuig erop) en of ze beseffen dat ze 100% katholiek bezig zijn.

Ik ben benieuwd of, als iedereen klaar is met Piet, er ook nog eens een "Sinterklaasdiscussie" los zal barsten. Of dat de meeste mensen een katholieke tradtie gaan blijven doorgeven door in groten getale naar de waterkanten te trekken om overal de “look-a-like bisschoppen” te verwelkomen met wat voor kleur Pieten dan ook.

 

Ik zou het fijn vinden als (welke) kerk (dan ook) en Staat gescheiden zouden worden en blijven. En dat alle vrije dagen die nu bestemd zijn om katholieke feesten te vieren ter beschikking komen aan de mensen zelf om naar eigen goeddunken op te nemen en in te vullen zodat iedereen zelf kan bepalen wat gevierd wil worden. 

Reacties

afbeelding van Maria van Daalen

Ha Mary, wat prettig om eens zo'n heldere visie te zien. Ik ben èn RK (lol) èn vodoupriesteres (2x lol), en ik vind ook dat de scheiding van kerk en staat dringend noodzakelijk is EN dat het knap maf is om de heilige zelf en al die vreemde attributen in de discussie van de afgelopen jaren buiten beschouwing te laten. Dank!

afbeelding van Alice Bunt

Hay Mary, Iedereen z'n eigen feestje, helemaal mee eens. En prima als heel veel mensen Sinterklaas willen vieren, al dan niet met of voor hun kinderen. Of het suikerfeest, ook een kinderfeest en ik vermoed dat er meer religies zijn die speciale feesten hebben voor kinderen. Dé manier om toekomstige zieltjes te winnen. Wel grappig dat Sinterklaas in het van oorsprong voornamelijk protesantse gedeelte van Europa zo uitbundig gevierd wordt. Feesten veranderen van inhoud: Kerstmis is een eet- en drinkfeest geworden, na carnaval geen as-woensdag meer en wie weet kent nog de inhoud van Pinksteren? Wat overblijft zijn redenen voor mensen om een feestje te vieren, hun feestje, omdat ze denken dat het zo hoort.

afbeelding van Odette Breijinck

Beste Mary,
Een heldere uiteenzetting. Wat mij ontzettend aanspreekt is jouw idee (recht?) op zelfbestemming.
Een feest- of gedenkdag vieren op voor jou relevante data. Daar zou ik al die paas/pinkster/kerst/goede vrijdag etc. graag voor inruilen!

Groet,

Odette

afbeelding van sigrid hamelink

Hoi Mary!
Goed verhaal.Sinterklaas wordt als ons nationale trots door de strot geduwd, als bindmiddel maar is, compleet los gezongen van de oorsprong, een onbegrijpelijk feest voor velen. Alles wat moet binden, sluit ook uit.

Reactie toevoegen

Powered by Access2.IT