Kunstenaars Vereniging Flevoland

Het jaar van de Verbeelding - High Sensative Person en Social Media

afbeelding van de verbeelding

High Sensative Person en Social Media
Geert van der Pol voerde een gesprek met pubers en volwassenen die zichzelf herkennen in een HSP en enkelen die zich daarin niet herkennen.

Hectische wereld
Opvallend is de uitspraak van alle hsp’s: d
oordat de wereld anders en veel intenser binnenkomt, een wereld die vluchtig en snel en hectisch is, omdat alles als ‘t ware open staat bij de hsp, wordt door hen de positieve energie, maar ook vaak alle negatieve energie van andere mensen opgevangen. 

Emoties en indrukken
Soms is het niet duidelijk van wie de emoties zijn die een hsp voelt: zijn of haar eigen emoties of die van iemand anders; grenzen vervagen.

Veel hsp’s worden door de hoeveelheid indrukken van de hele dag overspoeld, plus die van de social media, en raken dan emotioneel de weg kwijt.

Als ‘n kameleon die telkens gedwongen wordt van kleur te veranderen, worden hoog gevoelige mensen via social media en de snelheid van de wereld vaak van links naar rechts gegooid in hun gevoel. Ze raken gestrest en lopen daar vaak op leeg.  

Natuur en rust
Opvallend is ook dat veel hsp’s rust en ruimte nodig hebben om zich weer op te laden, een grote verbondenheid voelen in en met de natuur en met dieren.

Opvallend is ook dat ze vaker lezen, zich creatief uiten en dat ze vaker de afzondering zoeken en de stilte in de natuur. Dat doen ze om te proberen de hectiek een halt toe te roepen en alle indrukken te verwerken. 

Fysiek contact
Ze uiten zich liever via één op één communicatie - via aanraken, nabijheid, elkaar aankijken en lichaamstaal, i.p.v.  tekst schrijven op de telefoon, of via de mail, waar ‘n achteloos verkeerd geplaatst leesteken al zeer verwarrend kan werken voor een hsp.

Hsp’s bellen ook vaak liever, dan dat ze gebruik maken van apps en mail verkeer, omdat stem-intonatie iets over de ander zijn of haar emoties vertelt en een geschreven woord vlak is, en op meerdere manieren uitlegbaar is en waarin het gevaar schuilt dat geschreven woorden ook nog vaak totaal verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden. Hsp’s raken vaak vertwijfeld over deze manier van communicatie.

Duidelijkheid
Een hsp is duidelijk in zijn woorden en de betekenis ervan; ja is ja, nee is nee, en niet toch ineens ja of misschien.

Als een ander van mening verandert, raakt de hsp daarvan in de war en trekt de schuld van miscommunicatie vaak naar zichzelf toe. Ze geven zichzelf vaak de schuld van deze miscommunicatie; doordat ze een hoog gevoel voor gerechtigheid, hulpvaardigheid en empathie hebben, is dit een vaak voorkomend probleem in interactie met mensen die niet hoog gevoelig zijn. 

Sociale media
Alle social media van nu zoals Facebook, Twitter, Whatsapp, Tinder, datingsites, Youtube, Google enz. zorgen ervoor dat de hoeveelheid informatie die binnenkomt voor veel hooggevoeligen niet meer te verwerken is.

Door pesterijen via Facebook bij jongeren, door de hoeveelheid volgers, likes, dislikes, friends, gedefriend, gewelddadige films, schreeuwende en harde muziek, te dissonante kleuren, enz. maken veel hsp’s overuren in hun gevoelsleven. Het gaat de hele dag door, 24-7. 

Voelen of denken
Vooral de uitspraak van een hsp meisje was treffend. Iemand zei - er was sprake van verliefdheid: daar moet ik goed over nadenken. Het meisje reageerde met: Denken? Maar? Dat VOEL je toch! Zichtbaar hogelijk verbaasd over dat andere mensen niet ook zo VOELEN en daar naar handelen, maar DENKEN en analyseren... en op grond daarvan keuzes maken. Ze was er echt erg door geschokt.

Het fenomeen friends en defriending, kon er bij haar ook echt niet in… ze zei weer zichtbaar geschokt….MAAR? Waar is hun Gevoel voor die ander dan gebleven?

De volwassen hsp's werden triester en verdrietiger. Een van de hsp’s moest er van huilen - omdat 't zo erg herkenbaar was, dat niet gevoelsmatig begrijpen.

Opppervlakkigheid en misbruik
Het fenomeen datingsites is vaak Killing voor een Hsp. Totale oppervlakkigheid, vaak misbruik doordat players, thrillseakers, narcisten haarfijn aan voelen dat hsp’s makkelijk gevoelsmatig te manipuleren zijn. 
Misbruik viert hoogtij…gebroken harten en ellende, vertwijfeling ten top.

Een hsp verbindt zich met de ander op ziels en hart niveau, terwijl ‘t voor een niet-hsp misschien de gewoonste zaak van de wereld is; een one night stand is voor hsp vrouwen, zowel als hsp mannen onbegrijpelijk, onnavoelbaar en onnavolgbaar.
Het roept vertwijfeling op; de hsp geeft de waarheid, oprechtheid, ziels en hart verbinding, (vaak meteen, wat een van de grote valkuilen is voor ‘n hsp), maar krijgt vaak verwarring, leugens, manipulatie, misbruik terug.
Alle hsp’s voelen zich hierdoor heel eenzaam, niet gehoord en niet gezien. 

In een wereld waar alles binnen bereik is door social media lijkt t wel of mensen steeds verder van elkaar verwijderd raken in hun gevoelsleven.
Dat is voor een hsp erg bedreigend en vaak niet na voelbaar en niet te begrijpen.

Hoekig of rond
Hsp’s weten zich vaak geen raad in deze wereld, bij hun staat "voelen" op de eerste plaats, niet het denken. Toch dwingt deze wereld en maatschappij ons tot denken - hoekig en vast omkaderd. Een hsp VOELT (en denkt) zoals de natuur: rond, vloeiend, in beweging, niet star, maar zacht opbloeiend, groeiend. 

Het is voor hen als ‘n emotionele gevoelstuin, waar slechts een enkeling echt vrij in kan lopen, maar waar de rest van de wereld angstig bij het hekje stopt.

Vaak worden hsp’s afgeschilderd als sentimenteel, zwak of jankers… Dat is echter verre van de waarheid. Zij zijn juist erg sterk, maar hun gevoelsleven is anders, intenser.  

Samenvattend
Het is voor een hsp ‘n erg moeilijk navoelbare, moeilijk te bergijpen wereld, die door social media eerder emotioneel arm dan verrijkend wordt gemaakt. De natuur is voor hen rustpunt en de verbondenheid met de natuur blijkt vaak de redding in hun leven te zijn.

Reacties

afbeelding van Louise

Een verhaal als dit had ik ook kunnen schrijven. Ik zie het om me heen en geef de schuld aan de smartphone. het lijkt wel in mijn omgeving alsof iedereen verslaafd is aan dat ding. Ik ben dat helemaal niet en ben daar blij mee. Kan makkelijk de deur uitgaan en de telefoon thuis laten. maar het zal wel met mijn leeftijd te maken hebben. waarom zou ik de hele dag bereikbaar moeten zijn? Twitter, faceboek, instagram, het zal allemaal wel. Ik houd het liever bij persoonlijke contacten, want deze wereld, deze maatschappij, is al ingewikkeld genoeg, zonder dat ik 24 uur bereikbaar ben. En mag het beestje misschien een Nederlandse naam hebben i.p.v. HSP?

afbeelding van L. stap

Zo herkenbaar dit. prachtig stuk. Het is soms een eenzaam gevecht.

afbeelding van monica maat

Mijn eerste gevoelsmatige reactie: pullekens dullekens wat erg!
Ik zou er dol van worden HSPerson te zijn.
Alhoewel heel goed in staat vijf dingen tegelijk te doen en te organiseren kan ik dat waarschijnlijk alleen maar door een buitengewoon goed ontwikkeld concentratievermogen waar ik van jongs af aan mee gezegend ben en doordat ik intuïtief schermpjes optrek voor de waanzin van alle dag en omdat ik tenminte elke dag bewust even naar stilte luister. Stilte die er niet is. Er kwetteren altijd wel vogels in de tuin en ik ‘zie’ een auto anno 2016 voorbij komen, zo’n stille waar je ‘ongehoord’ door geschept wordt - het is ook nooit goed- de wind waait door de bomen, er zoemt een bij, allemaal lieflijke geluiden die er wel zijn maar waar ik niets mee hoef zoals de bel van de voordeur die wel stoort omdat ik er kennelijk wat mee moet.
En verder …. mobiel? In 2008 al afgeschaft. Social media? Facebook, Twitter, Whatsapp, Tinder, datingsites, Youtube, Google ?
Tja, je ontkomt er niet helemaal aan, nou vooruit, mailen dan, maar verder hoef ik niet op Facebook, Twitter of ….OEF, OEF, waar zijn de indianensignalen, rook, kreet, rook, leuk, leuk, deel, deel,… alhoewel, reageren op de blog van KVF, aha, ... ik constateer enige discrepantie in mijn gedrag.
De bel van de voordeur gaat ….. word ik toch gestoord, doe ik open?
Carlijn staat voor de voordeur, ‘gezelli’ theeën, ja hoor, kom binnen, welkom, kunnen we elkaar even in de ogen kijken … oef toch leuk zo’n echt gesprek, van mns tot mns….,
Maar wat zei Carlijn nou? Googlen?
Even opzoeken wat dat is.
Googlen? O, pullekens dullekens, dat staat er verkeerd.
Volgens mij moet het Goochelen zijn, ook wel aan een publiek dingen laten zien die eigenlijk niet kunnen gebeuren of door handigheid de toeschouwers misleiden. Kunst van het schijnbaar onmogelijke. Schijnbare toverkunstjes. Toveren … Aha, dat is andere koek! lk heb het door hoor, al die Social Media trucjes!
Overgevoelig? Ik wil de last ervan absoluut niet bagatelliseren. Ik zou er dol van worden. Van de andere kant….. een rijke innerlijk belevingswereld heeft hoop ik ook zo zijn voordelen!
En wat dacht u van diep ontroerd kunnen raken van Natuur, Kunst en Muziek?

afbeelding van Kitty Korver

Beste Hein,

Als niet-KVF-kunstenaar weet ik niet of ik mij de volgende opmerking mag permitteren..
maar dat zal toch wel..?: Wat fijn, mooi en goed dat jullie aandacht besteden aan het fenomeen HSP!
Ik ben er zelf een, en het is een regelmatig terugkerend thema in mijn werk. Bijvoorbeeld in mijn pluisjesschalen, in een werk dat ik zelf in mijn achterhoofd altijd noem “ alles gaat door me heen” en in “Steekje los?” bijvoorbeeld.
“ Steekje Los?”

Indien gewenst kan hier best iets meer over schrijven.

In plaats van bellen e-mail ik juist wel graag -ondanks inderdaad het nadeel dat je mensen niet ziet of hoort en die belangrijke nuances die je daaruit oppikt mist- omdat ik schrikachtig ben en het moeilijk vind om op stel en sprong, op een voor mij onverwacht ogenblik te moeten reageren, zoals wanneer iemand je belt.

Succes verder en dank voor het mooie blad wat ik steeds mag ontvangen.

Hartelijke groet,
Kitty Korver
uit Nagele

afbeelding van Martine Bier

Mooi geschreven. Fijn dat de fijngevoeligheid uitgelicht wordt. Zelf ben ik ook errug gevoelig en ik geloof dat ik mezelf ook Hoog Sensitief kan noemen. Ik vind dit een positieve benadering van het spiritueel zijn (dicht bij je spirit, je DRIVE..), emoties, physiek veel voelen, mentaal vele kanten hebben en zelfs paranormale gaven hebben. Een scherpe intuitie en hierop vertrouwen dat het van mij is.
Wat ik heb gemerkt is dat het mij errug helpt om meer met mijn BUIK te voelen.
Minder in het hoofd en meer in het lijf. Chi Kong helpt me daarbij.

Succes met de opening ! Ik ben benieuwd naar al het resultaat. Ik heb al iets gezien en het belooft een spektakel te worden !!

Reactie toevoegen

Powered by Access2.IT