Kunstenaars Vereniging Flevoland

Project 6a Kunst in Bedrijf - Hein Walter - Samen Schilderen

afbeelding van Hein

Op maandag 15 april was het officiele begin van het project 'De Nachtwacht van Flevoland', en daarmee het eerste project van Kunst in Bedrijf. 

Het concept van Kunst in Bedrijf is vrij overzichtelijk – vijf kunstenaars doen een kunstproject in een bedrijf – maar de uitwerkingen zijn verrassend en divers.
Zo ben ik gekoppeld aan het Werkbedrijf in Lelystad, het re-integratiebedrijf dat als taak heeft zoveel mogelijk werkzoekenden aan de slag te helpen bij een reguliere werkgever. Ik heeft ervaring in community kunstprojecten, zoals het met een aantal mensen tegelijk aan een groot schilderij werken, en werk graag met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Dat belooft een goede match te zijn.

Op maandag 15 april werden de eerste streken op het doek geschilderd. Door wethouder John van den Heuvel. Onno Vermooten, de baas van Werkbedrijf Lelystad, stond model. De wethouder was die dag te gast om een tentoonstelling in het gebouw te openen en kon daarna meteen zelf aan de slag! Hij had het zelfs een beetje voorbereid, door 's ochtends een karikatuur van hemzelf uit te printen, maar dat was eigenlijk niet nodig. We vroegen ok aan anderen om even mee te doen en zo stonden ze al meteen met een groep  te schilderen. Het idee is om een soort portrettengalerij te schilderen, zoals beroemde schilders dat vroeger deden, waarin de mensen van Werkbedrijf Lelystad model staan. Het wordt eigenlijk een groot zelfportret! In de weken hierna worden de portretten steeds verder uitgewerkt. De eindbestemming van het schilderij, 10 x 2 meter, is al bekend, namelijk de grote muur in het restaurant die daarvoor geknipt lijkt te zijn. 

Er gaat acht keer aan het schilderij gewerkt worden, gedurende vier weken. En dan moet het klaar zijn. Hoe het eruit gaat zien, dat is afwachten. De kunstenaar gaat leiden en sturen, maar de input en arbeid van de makers zal bepalend zijn. Het gaat kleurig worden en verrassend, dat is wel de verwachting. Geen Rembrandt of Frans Hals, maar eerder de vrije hand van Picasso en Karel Appel. Op www.flevokunst.nl/blogs zullen de vorderingen te volgen zijn. 14 mei is het evenement afgerond en dan weten we of Nederland een moderne en inclusieve Nachtwacht rijker is.


Reacties

afbeelding van Marisja van Weegberg

Echt een superleuk project Hein met een geslaagd resultaat!!

Reactie toevoegen

Powered by Access2.IT